Ole yksilö, ole oma itsesi vaatevalinnoillasi

Ole yksilö, ole oma itsesi vaatevalinnoillasi

Muotiteollisuus opettaa meille, että ilmaisemme itseämme, jos seuraamme trendejä. Mutta näin meistä tulee pikemminkin osa isompaa kasvotonta joukkoa kuin oman itsemme ilmaisijoita. Puemme päällemme paitoja ja pukuja, joita on tehty miljoonia kappaleita.

Teetetty vaate on aina yksilöllinen. Se tehdään tarkalleen sinun henkilökohtaiset mittasi ja mieltymyksesi huomioon ottaen. Tämän tärkeys korostuu, kun kyseessä on erityisherkkä tai tunteva ihminen, jonka vaatteet ja niiden värit voivat vaikuttaa välittömästi mielialaan.

Euroopassa tehdään korkeatasoisia kankaita. Tilaamalla niitä suoraan valmistajalta meillä on mahdollisuus valita laadultaan parhaimmat: tuntuu hyvälle päällä, kestää pitkään käytössä. Ja juuri sen värisenä kuin itse haluaa tai tarvitsee.

Sopiiko tämä vaate minulle vs. sovinko minä tähän vaatteeseen?

Muoti- ja vaateteollisuus tavoittelee yleensä mahdollisimman suuria voittoja mahdollisimman pienillä panostuksilla. Lopputuloksena saamme kauppoihin keskivertovaatteita keskivertovartalolle ja keskivertokäyttöön.

Suurin osa näistä vaatteista sopii täysin vain harvalle. Ne saattavat kiristää käsivarsilta, rintakehästä tai lantiosta. Ne voivat olla liian löysiä tai kireitä vyötäröstä jne. Yritämme saada nämä vaatteet jotenkin sopimaan päällemme: ”Sovinko minä tähän sisään”- ajatus aiheuttaa paineita.

Räätälöimällä vaatetuksemme käännämme tilanteen toisin päin: oma personallisuus tulee esiin, omine väreineen, muotoineen, mittoineen. Sijoittamalla laatuun saamme persoonallisen ja toimivan vaatekaapin, jonka asuja voit yhdistää monipuolisesti, ja olet aina oikein pukeutunut sopivasti ja oikealla tavalla kuhunkin hetkeen ja tilanteeseen parhaiten istuvalla tavalla.

Terveisin, Julia

Räätälin haasteet paidan teossa

Räätälin haasteet paidan teossa

Hei!

Nimeni on Julia Dunajeva. Olen vaatesuunnittelija ja räätäli. Tein ensimmäisen pukuni 16-vuotiaana, ja siitä lähtien vaatteiden suunnittelusta ja tekemisestä tuli erottamaton osa elämääni.

Pitkän urani aikana olen tehnyt paljon erilaisia vaatteita: jakkupukuja, takkeja, uniikkeja silkkisiä iltapukuja, uimapukuja ja monia muita. Tällä hetkellä olen erikoistumassa paitojen tekemiseen. Olen suorastaan ihastunut tähän tuotteeseen sen monimuotoisuuden ja haastellisuuden takia.

Mitä haasteellista on paidoissa? Kellosepän tarkkuus kaavoituksessa ja ompelussa sekä kuvioiden kohdistus ovat esimerkkejä näistä erityistä taitoa ja keskittymistä vaativista työkohteista.

Ensitapaamisessa asiakkaani kanssa otan 15-20 mittaa hänen kehostaan. Sitten kaavoituksessa otan huomioon kyseisen henkilön vartalon erikoispiirteitä, kuten ryhti, selän kaari ja notkeus, olan kaltevuus ja molempien olkapäiden asento.

Mikäli kehossa on epäsymmetriää – elävä ihminen on useimmiten epäsymmetrinen – tämä huomioidaan kaavoituksessa. Esimerkiksi jos vasen olka on eri asennossa kuin sen oikea vastinpari, tämä vaikuttaa kädentien muotoon ja hihojen asentoon.

Kaulan ympäryydellä ja asennolla on myös merkitystä. Kauluksen kaavoitus alkaa sen kivijalasta – kaulurista. Riippuen kaulan asennosta, kaulurin muoto on joko suorempi tai kaarevampi. Pitkäkaulaiselle voin tehdä korkeamman kaulurin. Henkilölle, jolla on kaksoisleuka, on parasta tehdä kapeampi. 3-5 mm merkitsee todella paljon, kun tarkoituksena on saada kaulus, joka myötäilee asiakkaan kaulaa kauniisti ja tuntuu mukavalta.

Seuraava haaste on saada tuote tasapainoon asiakkaan vartalolle. Paidan etu- ja takakappaleet ovat lähtökohtaisesti suorakaiteen muotoisia eli keskiedun ja -takan ja sivun linjat ovat pystysuoria. Tämä sopii hyvin hoikille ja sporttisille miehille.

Kun henkilön ryhti ei ole viivasuora, eikä edestä enää löydy ”pyykkilautaa”, suoralinjainen kaava ei enää toimi.

Löytääkseni kaavakappaleiden oikean tasapainon minä teen jokaiselle asiakkaalle hihattoman protomallin. Tämän mallin avulla näen kuinka paljon etukappaletta pitää siirtää suhteessa takakappaleeseen, jotta sivusaumasta tulisi pystysuora ja helmanreunasta vaakasuora.

Yksikään valmisvaate tai tyypillisesti esimerkiksi Aasiassa teetetty paita ei pysty näin tarkkaan lopputulokseen. Parasta käsintehdyssä paidassa on myös tunne siitä, että tämä on vain ja ainoastaan kyseistä asiakasta varten. Yksinkertaisesti ainutlaatuinen.

Julia Dunajeva.