Ohjeet täydellisen vaatteen hankintaan

Onko vaatteen teettäminen ja käynti ompelimossa sinulle uusi asia? Etenkin hää- ja juhlapukuja tilattaessa on välttämätöntä, että olet huomioinut tiettyjä asioita, joista olen koonnut ohjeet tähän.

1.1 Tekijän valitseminen
Hyvän tekijän valitseminen vaatii enemmän kuin soiton lähimpään ompelimoon ja kysymyksen ”Paljonko vaatteen teettäminen maksaa?”

Loppujen lopuksi kaikki riippuu siitä, paljonko haluat panostaa hankkeeseen. Hintaan vaikuttaa nimittäin malli, kaava ja kangas. Sekä myös onko asu ainutlaatuinen vai käytetäänkö siihen valmista kaavaa.
Parasta on kertoa, mihin tarvitset vaatetta ja varata aikaa keskusteluun ompelimon asiantuntijan kanssa.

1.2 Luottamus
Kannattaa suhtautua luottavaisesti asun tekijään, hän on ammattilainen, mestari, ja työskentelee auttaen sinua luomaan unelmiesi asua. Voit kysyä häneltä suosituksia tai pyytää näyttämään valmiita tuotteita ja kuvia niistä.

1.3 Etukäteissuunnittelu
Yksi tärkeistä kysymyksistä on, milloin vaatteen tulee olla valmis. Häät ja valmistujaiset ovat kausiluonteisia ja niihin pukujen suunnittelu ja materiaalien hankinta kestää muutamia kuukausia. Tilaa siis pukusi hyvissä ajoin etukäteen

2. Yhteistyössä ompelijamestarin kanssa

2.1 Kustannusarvio
Valmistaudu keskustelemaan budjetista. Sinun täytyy päättää, kuinka paljon voit käyttää rahaa. Puvun malli, materiaali, yksityiskohdat, vartalon erityiset ominaisuudet – kaikki ne vaikuttavat tilauksesi lopulliseen hintaan.

2.2 Neuvottelu
Ole valmis käyttämään vähintään 1 tunti keskusteluun ompelijamestarisi kanssa ideoistasi ja pukusi mallin valinnasta.

2.3 Ideasi
Jos mahdollista, etsi ensimmäistä tapaamista varten kuvia lehdistä tai valokuvaa niitä pukuja ja asuja joista pidät ja joiden tyyli miellyttää sinua. Tämä auttaa ompelijaa sinun asusi suunnittelussa.

2.4 Sopimus
Keskustelun pohjalta ompelijamestari laatii sopimuksen, johon hän kirjaa kaikki toiveesi, liittää toimittamiasi kuvia, sekä vartalosi mittoja ja mallipiirroksia. Sopimukseen tulee tilattujen tuotteiden määrä, tyyppi, kankaat, lisämateriaalit ja aikataulu. Lue huolellisesti sopimus ennen kuin allekirjoitat sen. Jos jokin asia on epäselvä, älä epäröi kysyä. Muista, että materiaalien lopullinen menekki selviää vasta puvun tekovaiheessa. Sopimus on laillinen asiakirja ja allekirjoittamalla sen hyväksyt sopimusehdot.

2.5 Maksu
Yleensä sopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä peritään ennakkomaksu, joka on noin 30-50 % puvun hinnasta. Työhön ryhdytään kun ennakko on maksettu. Mestari voi pyytää myös maksamaan kankaita etukäteen, sillä hänen täytyy maksaa kankaan valmistajalle tilatessaan sitä.
Koko summa maksetaan, kun asuste on valmis, sovitettu ja sen laatu vastaa odotuksiasi.

3. Kysy neuvoa ennen kuin ryhdyt toimintaan
Mitä ei kannata tehdä kysymättä neuvoa ompelija-mestariltasi.

3.1 Kaavat
Älä osta valmiita kaavoja kysymättä ompelija-mestariltasi neuvoa. Kaavan ja valmiin tuotteen koot eivät aina täsmää.

3.2 Kankaat
Kysy aina neuvoa ompelijamestariltasi ennen kuin ostat itse kankaita. Hän on asiantuntija ja pystyy kertomaan soveltuuko kangas haluamaasi käyttötarkoitukseen. Ilman kankaan soveltuvuuden tarkistusta, hyvän laadun takaaminen voi olla mahdotonta.

4. Sovitukset

4.1 Oikeat alusvaatteet
Väärin valittujen alusvaatteiden päällä asu ei istu kunnolla. Kysy ompelijaltasi suosituksia ja ota halutut alusvaatteet mukaan jo ensimmäisellä sovituskerralla. Tällöin säästät sekä aikaa, että rahaa kun vältyt ylimääräisiltä sovituksilta.

4.2 Oikeat kengät
Sinulla on myös oltava asianmukaiset jalkineet. Koron pituus vaikuttaa ryhtiisi ja mekon pituuteen.

4.3 Painosi
Painon muutokset vaikuttavat asun sopivuuteen. Mikäli sen tekovaiheessa painosi muuttuu selvästi (±2-3 kg ei yleensä vaikuta), pukuun joudutaan ehkä tekemään sovitusmuutoksia. Jos niin käy, siitä syntyy lisäkustannuksia ja ajan menetystä.

4.4 Henkinen tuki
Sovitukseen ei yleensä kannata ottaa mukaan perheenjäseniä, ystäviä tai muita tuttuja. Hyvä ja laadukas lopputyö edellyttää sinun ja asiantuntijan saumatonta ja häiriötöntä yhteistyötä.

4.5 Puhtaus
Muista puhtaus. Ennen sovituksia kannattaa peseytyä. Parfyymit, hiuslakat, vartalovoiteet, muut kosmeettiset tuotteet ja hiki voivat jättää tahroja kankaalle. Jos et voi olla käyttämättä deodoranttia, ilmoita ompelijallesi etukäteen asiasta, jotta estetään tahrat.

4.6 Sovituksien siirto
Jos haluat siirtää sovitusaikaa, sinun täytyy ilmoittaa asiasta ompelijallesi vähintään 1 päivä etukäteen. Jos ilmoitat myöhemmin, sinulta voidaan periä maksu. Jos olet myöhässä, soita ja ilmoita asiasta mahdollisimman ajoissa.

4.7 Muuta huomioon otettavaa
Älä koske muihin tuotteisiin ompelimossa. Niihin voi jäädä tahroja. Tämä pätee erityisesti hienoista kankaista valmistettuihin asuihin. Jos tahrit jonkun muun vaatteet, tulee sinulle vastuu sen puhdistuksesta tai uudelleen tekemisestä.

5. Suunnittelun muutokset
Jos haluat tehdä mallimuutoksia, kun asuasi jo ommellaan, varaudu sopimuksen tarkistamiseen ja yleensä lisäkustannuksiin. Puhu muutoshaluistasi ennen kuin vaatetta ryhdytään tekemään ja kun ompelija-mestari suunnittelee pukuasi. Hänen tulee tietää, mitä haluat ja mitä pohdit. Yhdessä voidaan sitten valita sopivat ratkaisuvaihtoehdot.

Jos yhteistyö ei sujuisikaan, ompelijalla on oikeus purkaa sopimus. Tällöin suunnitteluun, materiaaleihin ja työhön käytettyä rahaa ei palauteta. Sopimuksestasi pitäisi näkyä, kuinka monta mallimuutosta ja koekappaletta voidaan tehdä ennen kuin varsinaista mallia aletaan tehdä oikeasta kankaasta. Varsinaisen ompelun aloittamisen jälkeen kaikki muutokset aiheuttavat lisäkustannuksia.

Ompelija-mestari on kumppanisi unelmiesi asun luomisessa. Kun näillä ohjeilla aloitat hankkeen, tiedät miten toimia sekä työskennellä asiantuntijan kanssa. Varmistat näin onnistuneen lopputuloksen ja miellyttävän kokemuksen vaatteen suunnittelusta ja sovituksesta.